The British Sundial Society

Promoting the Art and Science of Gnomonics since 1989
2. DIHELION SUNDIAL IN MORNING SUNSHINE AFTER 8AM by ALASTAIR HUNTER

In a break with previous ideas Alastair Hunter has created an original new sundial that has two shadows, one showing the time of day and another the season of the year. This can add more pleasure to having a sundial in a garden. The design was created in 2015 and has been named DIHELION meaning ‘dual sun’ after ancient Greek words. The sundial was shown to the public at ‘Sculpture in the Garden’, the annual sculpture exhibition at The Savill Garden, Egham, Surrey, which ran from 1 September to 31 October.

In sundial terms, DIHELION is the combination in a single piece of a horizontal dial and an altitude dial. The horizontal dial shows the hours. The altitude dial shows the passage of the year’s four seasons by measuring the solstice and equinox declinations. Each dial plate carries a gnomon that casts a shadow onto the other dial. The horizontal plate carries a gnomon for the altitude dial. The vertical plate carries a polar gnomon for the horizontal dial.

Read More

H&W assembled

This reproduction (NOT a ‘replica’ which would include antique patination and the blemishes of age) began life in 2010 at a NASS Conference when an original plate made by Heath & Wing of London was shown to me with a request for a full-size copy re-delineated for its new home on Prince Edward Island in Canada.  Lots of photographic studies were made, many including a mm rule for total accuracy.  Over several weeks the artwork for the dial was created ‘from scratch’ by hand using Adobe illustrator.  In particular, selected lettering from the engraving was traced at high magnification and sent to ‘Your Fonts’ who returned a TrueType font file to allow me to ‘key-in’ the inscriptions in authentic lettering.  Every other artwork aspect is the direct product of my own hand frpm many hours of ‘mousing’.

Read More

8 Installed

PROFESSIONAL RESTORATION CLASS

Submitted by Charles Perry Restorations Ltd,

Praewood Farm, Hemel Hempstead Road, St Albans AL3 6AA

The Project

In 2010, Charles Perry Ltd was contacted to remove, restore and replace the elaborate vertical sundial at All Saints’ Church in Isleworth. The Church dates in part, back to 1398. The first sundial there is believed to have been a painted vertical wooden sundial which was dedicated to the memory of Susannah, fourth wife of Colonel Sir Nicholas Lawes (Chief Justice of Jamaica from 1698 to 1703 and Governor from 1718 to 1722) who had died in 1707 at the age of 47. Church records, such as they are, show that the sundial has been repainted and maintained ever since.

Sadly, the church, except for the tower, was destroyed in 1943 by two boys, who had set fire to five churches in the area in the course of a few days, destroying much of the fabric of All Saints’ and one other. After years of indecision the desire for a full restoration was finally abandoned on cost grounds and in 1970 a smaller modern brick building was openly linked to the remaining tower. It is this building that continues in use today and the then present sundial was mounted high (arguably somewhat too high) on the new Lady Chapel of this building.

Read More

SD-Mercier1

 SD-Mercier2

SD-Mercier3

In 1922, Professor Hugo Michnik, invented the bifilar sundial. In the original version, the bifilar sundial has two non-touching threads parallel to the horizontal dial. The second thread is orthogonal to the first. The intersection of the two threads’ shadows gives the local apparent time.

Read More

BSS comp TC3 1

The sundial in its setting with some of the accompanying sculptural and landscaping work.

Location:
Visitor Interpretation Area
Ben Lawers National Nature Reserve
Perthshire
Longitude: 4.2º West
Latitude: 56.55º North

Client: National Trust for Scotland
Designed and made by Tim Chalk
Concrete casting by Gray Concrete

Commissioned January 2012
Completed June 2012

Dial Type: Free standing vertical Dial with angled solar calendar slab
Materials: Cast Glass Reinforced Concrete, Cor-ten Steel
Dimensions: 1.2 metres(h) x 800mm(w) x 100mm(d)

Read More

2012 OLYMPIC

Installed: 2011
SRN 7352

Location: Queen Elizabeth Olympic Park
Co-ordinates: 51⁰32’25.1”N 0⁰01’05.46”W

Dimensions: approx. 6m x 4.5m
Materials: Date scale: stainless steel details set into welsh blue-black slate.
Hour points (2 sets), cardinal points, sunrise/set markers, instructions: stainless steel.
Background: Non-slip concrete.

Designed, orientated and delineated by David Brown
Construction by gardening subcontractors Willerby Landscapes of Edenbridge, Kent.

Read More